Lemon Suites: vijf jaar onderweg en klaar voor de toekomst
In 2018 zag Lemon Suites het levenslicht. De wiskundigen onder ons hebben waarschijnlijk al becijferd dat de verhuurorganisatie dit jaar dus vijf jaar bestaat. Tijd om samen met kartrekker Mark Wissink eens in de achteruitkijkspiegel te kijken en vooruit te blikken op de nieuwe plannen. Die zijn er namelijk genoeg.
De mensen van Lemon Suites helpen huurders aan een fijne plek om te wonen. Zelf hebben ze ook niet bepaald te klagen, in elk geval niet over hun werkplek. Het pand van de jonge beheer- en verhuurorganisatie aan de Torenallee op Strijp-S in Eindhoven is licht, ruim en industrieel ingericht. Net voorbij de entree staat een gezellig ogende bar waar het op vrijdagmiddagen ongetwijfeld goed borrelen is. De werkplekken ogen ruim en de aanwezige medewerkers maken een gedreven indruk.
Dat geldt ook zeker voor Mark Wissink (39), de commercieel manager van de club (op onderstaande foto links). Hij legt uit wat het bedrijf in hoofdlijnen doet. “Wij beheren en verhuren het vastgoed van met name family offices en vermogende particulieren, zodat ze er zelf geen omkijken naar hebben. Wij zijn het aanspreekpunt voor de huurders, incasseren de huurpenningen, lossen storingen en gebreken op en zorgen dat het vastgoed in goede staat blijft. Daarnaast verzorgen wij ook zelf de verhuur van de woningen van A tot Z.”
Lemon Suites is intussen in vijf provincies actief: Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Mark: “We hebben circa negenhonderd verhuureenheden in beheer, tussen Roermond en Deventer. Met name residentieel vastgoed maar ook incidenteel bedrijfsmatig vastgoed, zoals gezondheidscentra of kantoorruimten. Onze vooruitzichten zijn goed! Wij streven ernaar om binnen circa drie jaar drieduizend verhuureenheden in beheer te hebben en onze ambities reiken nog veel verder. Wel willen we op een rustige manier groeien. Niet door agressieve marketing te bedrijven, maar door keer op keer goed werk te leveren. We willen groot worden door normaal te blijven. En door eerst aan ons fundament te werken voordat we sky-high gaan. Dat is precies wat we in onze eerste jaren hebben gedaan.”
In Nederland zijn er tal van vastgoedmanagementbedrijven. Van grote, landelijk dekkende, beheerders die veelal werken voor de pensioenfondsen, tot aan kleine spelers op de hoek van de straat. “Met Lemon Suites zitten wij precies tussen deze twee uitersten in. Wij richten ons voornamelijk op family offices met verhuureenheden van tien tot honderden woningen.”
Voor Lemon Suites is een gigantische groei niet een doel op zich, vertelt Mark. “Graag blijven wij onze opdrachtgevers en huurders kennen. Liever leveren we kwaliteit en doen we ons werk goed. Kwaliteit boven kwantiteit. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten, moet je je afvragen of Lemon Suites de beste partij voor je is. Maar we leveren echt een meerwaarde voor onze opdrachtgevers en dat verdient zich op termijn dubbel en dwars terug !”
Een van de manieren waarop Lemon Suites het verschil maakt, is een uitvoerige screening van huurders. “We hebben een verantwoordelijkheid naar onze opdrachtgevers en willen weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Waar zo’n screening uit bestaat? Op de eerste plaats een financiële check, een soort BKR-toetsing. Verder gaan we referenties na. En we doen alle bezichtigingen zelf, ook al moeten we daarvoor naar Roermond, Doetinchem of Zeist. Dan zien we ook hoe iemand is en beweegt. Na zo’n kennismaking hebben we een berg informatie en kunnen we vrij goed inschatten of iemand een geschikte huurder is.
Lemon Suites wil zich de komende tijd ook meer gaan richten op een fenomeen dat in grote Amerikaanse steden al vaste voet aan de grond heeft: co-living. Mark: “Dat is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij iedere huurder een eigen slaapkamer en badkamer heeft maar ook verschillende voorzieningen deelt met medehuurders zoals een woonkamer of keuken. Tevens is er in deze concepten vaak sprake van shared services. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een zwembad, gemeenschappelijke werkplekken, broodjesbar of gym.”
Co-living biedt een oplossing tegen eenzaamheid. Het maakt het leven in een stad als Eindhoven betaalbaarder, door kosten te delen. Mark: “Eén iemand kan een maandelijkse huur van € 1.400,- misschien niet betalen. Maar als je twee mensen in zo’n woning laat wonen, kun je dat bedrag door tweeën delen terwijl je mensen ook nog samenbrengt. We zijn nog niet zo ver dat we momenteel al actief zijn in een co-living-concept, maar we zijn al wel actief in gesprek met een aantal opdrachtgevers over de mogelijke invullingen van dit concept in hun ontwikkelingen. Co-living biedt veel mooie mogelijkheden voor de woningnood en betaalbaarheid van het wonen in de stad en ik denk echt dat het ook in Nederland populair wordt. Daarin gaan wij graag mee.”
Dat maatwerk en het implementeren van die ontwikkelingen kost allemaal tijd, en die moet natuurlijk ergens vandaan komen. Daar speelt Lemon Suites slim op in, door processen zoveel mogelijk te optimaliseren en te digitaliseren. Dat gebeurt onder meer met een hagelnieuwe app, die Lemon Suites gebruikt voor inspecties. Markt legt uit. “Met die app kunnen we heel eenvoudig een inspectiedossier maken. Tijdens een inspectieronde maak je met de huurder een rondje door het pand en vanuit de app maak je foto’s van alle ruimtes en bijzonderheden. Per ruimte kun je notities maken. Wanneer je de hele woning gehad hebt, genereer je heel makkelijk een pdf-rapport, te customizen met je eigen huisstijl. Dit wordt ter plekke getekend door partijen en verstuurd naar de huurder. En alle rapporten worden in de app gearchiveerd. Die kun je op elk moment oproepen.”
Lemon Suites inspecteert normaal gesproken op drie momenten, meldt Mark. “Om te beginnen wanneer een huurder in de woning trekt. Dat is de nulmeting; de staat waarin de woning teruggebracht moet worden na de huurperiode, afgezien van de normale slijtage. Dan is er ook nog een tusseninspectie wanneer iemand de huur opzegt, waarmee we beoordelen wat een huurder nog moet aanpassen aan de woning voordat hij de sleutel inlevert. En dan natuurlijk nog de eindinspectie, op basis waarvan we de huurperiode met de huurder afsluiten en hopelijk de borg volledig kunnen terugbetalen.”
Mark: “De app leidt tot meer efficiëntie. We hoeven niet meer in mappen te zoeken naar foto’s of opmerkingen. En omdat wij vrijwel altijd aansluitend verhuren, ziet de eindinspectie van een vertrekkend huurder er hetzelfde uit als de begininspectie van de nieuwe huurder, dus die gegevens kunnen we voortaan eenvoudig met één druk op een knop kopiëren. Dat lijkt misschien niet zo heel spannend. Maar als je bedenkt hoeveel units we verhuren, kun je wel bedenken dat dit op jaarbasis gigantisch veel tijd bespaart. Die tijd kunnen we gebruiken om Lemon Suites verder te ontwikkelen.”
Lemon Suites is, voor de ontwikkeling van de inspectie-app, het proefkonijn. “Andere bedrijven binnen de BanGroep, zoals Place for Bizz en Fixxed, gaan naar verwachting deze app op termijn ook gebruiken”, vertelt Mark. “Omdat we binnen Lemon Suites te maken hebben met de meest uitgebreide vorm van inspecties, hebben Patrick Heimans en ik aangeboden om deze zogenaamde bètaversie mee te ontwikkelen en zelf te gaan testen, zodat we alle mogelijkheden kunnen ontdekken en vanuit onze bevindingen kunnen finetunen. Zodra we alles goed hebben getest, delen we onze ervaringen met onze zusterbedrijven en kunnen zij er, door middel van wat kleine aanpassingen afgestemd op hun werkgebied, ook mee van start. Dat zal in of na de zomer zijn, verwacht ik.”
Dat Mark enthousiast is om Lemon Suites verder op de kaart te zetten, houdt hij niet verborgen. “De afgelopen vijf jaar hebben we de basis gelegd en op een organische manier aan onze goede naam gewerkt. Daarop gaan we nu verder bouwen. Met mooie samenwerkingen en nieuwe, frisse toepassingen.” Dat mag je natuurlijk ook wel verwachten van een bedrijf met een schijfje limoen in de naam.